Koffie met… Frank!

december 19, 2019

Bij Multitude zijn we niet alleen een hecht team, maar ook allemaal individuen met een eigen verhaal. Samen werken we aan de vooruitgang naar een mooiere en betere toekomst, en helpen we sterke, verantwoorde merken hun duurzame droom te realiseren. Maar waar komt deze passie vandaan? Wat zijn onze persoonlijke beweegredenen om bij Multitude te werken, en vooral, waar streven we naar?

 

Maak iedere week nader kennis met Multitude, door de ogen van één van de teamleden. Vandaag; koffie met motion graphic designer Frank Schaafsma.

Hoi Frank! Vertel eens iets over jezelf! 
Ik ben Frank, de illustratie en motion meneer bij Multitude. Geboren in Friesland, dan gestudeerd in Zwolle, verder gestudeerd in Groningen en nu hier in Amsterdam!

En je werkt nu 7 maanden bij Multitude. Hoe ben je hier terecht gekomen?
Ik heb gewoon gezocht op banen destijds, volgens mij kwam ik op de vacature via Fontanel. Ik heb hiervoor eigenlijk bijna altijd als freelancer gewerkt. Ik maakte voornamelijk illustratie en motion design voor websites voor veel verschillende opdrachtgevers. Daarna heb ik een jaar voor een bedrijf gewerkt in Nieuw Zeeland en dat beviel eigenlijk heel goed. Toen besloot ik om bij terugkomst in Amsterdam iets te zoeken wat net zo leuk is. Waar ik met een team samen toffe dingen kan maken en aan bijzondere projecten te werken. Ja, het voelt gewoon heel goed om met een dedicated team samen te mogen werken.

En waarom heb je voor Multitude gekozen? 
Verschillende dingen spraken me aan. Sowieso het werk, de klanten. De achterliggende gedachte; dus waarom Multitude werkt voor verschilmakers. En ik vond de stijl ook heel tof van wat we maken. Een soort van eenvoud in het werk. Multitude kan in mijn ogen heel goed een complex verhaal vertellen met niets meer dan een eenvoudig beeld. Dat komt ook heel erg overeen met mijn eigen stijl. Dus dat sprak mij heel erg aan. Ik voelde meteen dat Multitude een plek zou zijn waar ik mij thuis zou voelen. Mijn sollicitatiegesprek was ook heel positief. Meteen een goede sfeer. Ik had mijn eerste gesprek met Rozemarijn en de tweede ook met Nick erbij. En volgens mij was er wel meteen een goede klik. Klinkt allemaal wel heel bijzonder he? Maar dat was het ook wel gewoon. Ik was ook op andere plekken geweest voor sollicitatiegesprekken maar dat voelde allemaal niet goed. De sfeer kan vaak wel heel bepalend zijn. Bij Multitude loop je binnen en denk je eigenlijk meteen; hier wil ik wel werken!

Hoe voelt het om de enige motion graphic designer te zijn binnen een team van designers?
Ik vind het wel heel fijn, ik ben eigenlijk niet anders gewend. Ik heb heel veel vrijheid. Ik ben een beetje de motion expert hier, dus ik heb veel verantwoordelijkheden. Dat bevalt wel goed.

Hoe sta jij als motion graphic designer centraal binnen de missie en visie van Multitude? Hoe draagt jouw werk daaraan bij?
Motion design en dynamiek wordt steeds belangrijker. Het kan bijna niet meer ontbreken aan design voor een studio zoals Multitude. Je kan er heel veel mee communiceren, op verschillende manieren. Dingen verduidelijken, dingen interessanter maken. Dus ik denk dat het een hele grote bijdrage levert aan de missie van Multitude.

Wat vind je het meest inspirerend aan het werk dat je doet?
Ik vind het inspirerend dat ik complexe verhalen kan overbrengen op een simpele en duidelijke manier. Het is heel bijzonder als dat goed lukt en dat de opdrachtgever blij is met de manier waarop wij hun idee goed hebben kunnen vertalen. Er gebeurt heel veel in de reclame wereld dus een ingewikkelde boodschap simplificeren kan voor heel veel inspiratie zorgen.

“Ik voelde meteen dat Multitude een plek zou zijn waar ik mij thuis zou voelen. Bij Multitude loop je binnen en denk je eigenlijk meteen; hier wil ik wel werken!”
Frank Schaafsma, motion graphic designer

Wat vind je de leukste dag van de week?
Mag ik zeggen dat ik donderdag de leukste dag vind? Of komt dat verkeerd over?

Dat mag zeker!
Ja ik zou natuurlijk willen zeggen donderdag, omdat dat de dag is dat we special lunch hebben en we ‘s middags een biertje drinken. Maar ik bedoel er niet mee dat ik dan blij ben dat de week voorbij is, hoor. Of nou ja, het is ook gewoon fijn om terug te kijken op alles wat je hebt gedaan die hele week. Die special lunch en dat biertje voelen dan wel echt verdiend. Ik denk wel dat de meeste mensen donderdag de leukste dag vinden… toch?

En dan heb je ineens drie vrije dagen. Wat doe je dan? 
In mijn vrije tijd maak ik graag muziek met vrienden. Met z’n allen muziek maken, dat vind ik echt heel leuk. Soms is het lekker raggen op van die synthesizers, maar soms is het ook liedjes schrijven. We hebben allemaal een aantal instrumenten en apparaten. Dus dan brengen we die allemaal samen naar een studio die we huren, maken we lekker lawaai en drinken we bier. Ja, dat is altijd wel oké. Daarnaast teken ik ook graag of bezoek ik een leuk museum met mijn vriendin. In de zomer ga ik ook graag wandelen of fietsen, om leuke nieuwe plekjes in Amsterdam te ontdekken. Lekkere dingen mee in de rugzak voor een picknick. Leuk!

Wat is een sociaal/maatschappelijk issue waar jij in het dagelijks leven persoonlijk tegen vecht? 
Ik ben de laatste jaren veel meer gaan letten op de hoeveelheid vlees die ik eet. Sommige producten zijn echt heel slecht voor het milieu dus die koop ik niet meer. Ik probeer ook heel erg te letten op het minimaliseren van onze food waste thuis. Ik vind duurzaamheid wel heel belangrijk. Door de jaren heen verandert dat ook eigenlijk heel snel. Vorig jaar at ik eigenlijk nog best regelmatig vlees. Nu eet ik bijna nooit vlees meer. Ik mis het totaal niet.

Maak je ook duurzame keuzes bij andere dingen in het leven? 
Ja, zeker. Plastic tasjes koop ik bijvoorbeeld nooit. Ik let er ook op hoe iets verpakt is en wil dan natuurlijk zo min mogelijk plastic in huis halen. Ik ben gewoon veel bewuster geworden van alles dat ik doe.

Een dilemma: stel je bent op de fiets naar de supermarkt gegaan en je hebt heel veel haast. Je hebt geen tas bij je maar je hebt 10 producten gekocht. Loop je dan 15 minuten naar huis met alles in je armen of koop je een tasje zodat je binnen 1 minuut thuis bent? 
Nou, dan koop ik zeker een tasje. Daar hoef ik niet over te twijfelen. Misschien zelfs nog een extra tasje om die andere iets steviger te maken, haha. Gelijk al mijn principes overboord… Nee, ik vind het wel moeilijk af en toe. Waar ligt de grens?

Wat denk jij dat mensen op korte termijn zouden moeten doen om de wereld beter te maken? 
Iedereen weet nu toch wel hoe belangrijk het is dat we best wel drastisch onze levensstijl veranderen om niet het hele klimaat compleet te verpesten en kapot te maken, toch? Iedereen is zich wel een stuk bewuster van het milieu, denk ik. Letten op wat je eet, wat je koopt, niet meer zomaar overal naartoe vliegen. Ik denk dat het belangrijk is dat we daar veel veranderingen in blijven maken. Kijk, er gebeuren gewoon nog altijd heel veel dingen in de wereld. Er zijn oorlogen, er is armoede. Ik denk helaas niet dat al die dingen zo snel opgelost kunnen worden, maar iedereen kan we zijn eigen steentje bijdragen door bewuster in het leven te staan.

Wat zou je veranderen als je een superpower had waarmee je één sociaal of maatschappelijk probleem in de wereld kon oplossen? 
Oef, dat vind ik echt lastig kiezen. Er zijn veel nare ziektes. Ik zou kanker de wereld uit helpen. Maar ook zorgen dat iedereen een basisinkomen heeft. Mag dat?

Hoe hoop jij dat Multitude zich ontwikkelt in de komende 5 jaar?
Het maakt mij niet zoveel uit hoe groot het team wordt, als het maar gedreven en geambieerde mensen zijn. Het zou leuk zijn als we een toonaangevend ontwerpbureau kunnen zijn en tussen al onze competitors kunnen laten zien dat wij hét ontwerpbureau zijn voor verschilmakers, voor een betere toekomst. Duurzaamheid is nu natuurlijk best wel een trend, maar ik denk niet dat veel organisaties of bedrijven het ook echt menen. Veel reclame- en ontwerpbureaus springen er ook bovenop, maar ik denk dat Multitude één van de weinigen is die het oprecht als missie en visie heeft om voor een betere toekomst te werken. Maar het zou ook leuk zijn als we bijvoorbeeld een keer een mooie prijs binnenslepen.

Voor beste motion graphics?
Haha! Ja, bijvoorbeeld.