Hoe een Headless CMS jouw data toekomstbestendig maakt

oktober 27, 2021

Bij Multitude werken we graag met de laatste ontwikkelingen op het gebied van design, branding, copy, strategie én development. Zo gebruiken we bij het ontwikkelen van digitale producten steeds vaker een Headless Content Management Systeem. Daarmee is je CMS niet langer vastgelijmd aan bijvoorbeeld je website, maar inzetbaar op meerdere bestemmingen. In een headless CMS is de de ‘voorkant’ van jouw data losgekoppeld van de data zelf. Hierdoor staat jouw data op eigen benen en hoeft daarom niet opnieuw te worden gebouwd bij (bijvoorbeeld) grote website aanpassingen.

Voordat je afhaakt – ja, we zijn ons ervan bewust dat je waarschijnlijk nog nooit van een headless CMS hebt gehoord.  En dat is zonde, want kiezen voor het juiste Content Management Systeem (CMS) kan cruciaal zijn voor de groeistrategie van je bedrijf. Gelukkig kunnen we hier bij Multitude daar altijd in adviseren, en we leggen dan ook graag de voordelen van dit systeem voor je uit.

En Multitude zou Multitude niet zijn, als we dat niet in een begrijpelijke visualisatie kunnen omzetten.

Database en interface
Een organisatie bestaat in eerste instantie uit een heleboel data. Dit kunnen bijvoorbeeld blogs zijn, of vacatures, maar ook producten. Deze data sla je online allemaal op in een database waarin je deze content beheert: een Content Management Systeem.

Dit wil je vervolgens aan de wereld laten zien, en daarom zit er aan jouw content een interface gekoppeld: je website of applicatie. De meeste mensen zullen alleen de interface van jouw organisatie bekijken, op een paar developers en interne medewerkers na misschien. Jouw (online) organisatie ziet er dan eigenlijk als volgt uit:

Headless CMS
Maar, stel nou dat je in de toekomst een nieuwe bestemming aan je data wilt geven. Denk bijvoorbeeld aan een interactieve en datagedreven zoekmethode, of je wilt je data delen in een mobiele app. Bij een gewoon CMS zou je vaak een hele nieuwe vrachtwagen moeten bouwen. Hoe fijn zou het zijn als je de interface en de database dus van elkaar los zou kunnen koppelen? 

Dan komt Headless CMS to the rescue. Hierin begin je met alleen een database…

… die je vervolgens kan koppelen aan verschillende interfaces. Een nieuwe interactieve homepage bijvoorbeeld.

Of een nieuwe structuur in je blogs.

Of misschien wel een nieuwe structuur én narrowcasting.

Of wat dacht je van een nieuwe app?

Of gewoon met je oude vertrouwde website natuurlijk.

Zo zie je, hoe eerder je met een Headless CMS begint, hoe makkelijker het wordt om je website uit te breiden of aan te passen. Een fijne bonus? Headless CMS verhoogt ook de veiligheid van je website. Zo zorgen we er samen met ethische organisaties voor dat we niet alleen de planeet, maar ook jouw data future-proof maken!

Meer weten over Headless CMS?

En hoe Multitude je daarbij kan helpen?

Stuur een berichtje naar Rozemarijn