Datagedreven werken: wel voor iedereen

februari 3, 2021

Datagedreven werken: je hebt het vast al 100x gehoord, maar weet jij al wat je eraan hebt? En beter nog, wat je ervoor nodig hebt? De impact van data op ons dagelijks leven, en daarmee onze wereld van morgen, neemt alsmaar toe. Niet gek dus dat de behoefte om datagedreven te werken in de laatste jaren ook flink is toegenomen. Werk je bij een organisatie die de wereld een betere plek maakt, maar heb jij jouw data nog niet helemaal onder de knie? Dan hebben we een nieuw product voor je: de Doe Goed Met Data Toolbox. Twee verschilmakers in het publieke domein, Social Enterprise NL en Diversion, waren al langer bezig om duurzame ondernemers nog meer impact te helpen maken. En die kennis is nu, helemaal gratis, voor iedereen beschikbaar.

Daarom word je vandaag nog data ‘woke’ 
Met datagedreven werken kan jouw organisatie niet alleen prestaties verbeteren, maar ook inspelen op kansen. Want zonder inzicht in je data, laat je ongetwijfeld heel wat kansen liggen. Wist je dat je nu wellicht omzet misloopt, omdat je jouw communicatie niet op de juiste doelgroepen richt? Of dat je met datagedreven beslissingen en inzicht je eindgebruikers veel beter kunt bedienen? Je kunt nog zo goed maatschappelijk bezig zijn; maar als je visie op data achterblijft, ben je niet toekomstbestendig. Zonde!

Ook bij Multitude merkten we dat veel missiegedreven organisaties hard werken aan een betere wereld, maar ongemerkt veel laten liggen op datagebied. Hier is zoveel te winnen dat we een plek wilden creëren waar elke sociaal ondernemer winst kan behalen. Voor de toolbox die we ontwierpen werkten we zij aan zij met alle betrokken partijen. Van strategische maaksessies in het begin, tot het zetten van puntjes op de ‘i’ in de development fase; we waren bij elke stap aanwezig.

Het eindresultaat is een online platform waar iedereen, niet alleen de tech-savvy millennial, informatie kan raadplegen om zijn/haar/x data-gerelateerde doelen te bereiken. In de toolbox vind je veel herkenbare vragen en de kennis, tools en praktijkervaringen van collega-ondernemers over datagedreven werken. Daarmee kan je je eigen vragen toetsen aan die van anderen.

Wat heb je aan de toolbox? 
De overstap maken naar datagedreven werken kan best eng zijn. Als je er nog nooit mee bezig bent geweest, ligt data niet bepaald binnen je comfortzone. De toolbox helpt die drempel te verlagen en data toegankelijker te maken. Bovendien leer je van anderen: andere ondernemers leren hun tips & tricks, zodat je niet onderaan hoeft te beginnen. Met de online toolbox helpen we het gesprek aan te wakkeren, en creëren we een plek waar mensen elkaar kunnen helpen bij moeilijke vraagstukken.

Wat leer je in de toolbox? 

  • Waarde creëren. Wil je je bedrijfsvoering of positionering verbeteren, een nieuw businessmodel opzetten of je maatschappelijke impact begroten? Doe het met data!
  • Hoe je ethisch met data omgaat. Data is gevoelig. Zorgvuldig omgaan met de informatie die je vindt is enorm van belang. Wat kan wel en wat kun je het beste voorkomen?
  • Impact meten: pas als je weet welke data voor jou relevant is, kun je jouw impact vergroten. Welke activiteiten werken goed, en welke niet?

Ga aan de slag met je data!

Benieuwd naar de volledige Doe Goed Met Data toolbox en hoe deze jouw organisatie op weg kan helpen?

Bekijk 'm hier!