Black Lives Matter

juni 10, 2020

Net als de rest van de wereld zijn we geschokt door het racistische politiegeweld in Amerika. Tegelijkertijd weten we al veel langer dat racisme in de VS én Europa nog steeds springlevend is.

Als bureau zitten we in dubio: wat zeg je in een situatie als deze? Vooral als je het goed bedoelt, maar nog lang niet bent waar je zou moeten zijn? Ons team is veel minder inclusief dan we zouden willen. We zetten in elke vacaturetekst dat het onze ambitie is om aan een inclusiever personeelsbestand te bouwen, en we volgden er zelfs een training voor. Maar ondertussen gaat het niet snel genoeg.

We werken, ook vaak pro bono, voor missiegedreven organisaties die als expliciet doel hebben de wereld inclusiever te maken. Dat is een bewuste keuze, want we willen juist die organisaties laten versnellen. Dat betekent dat we geen creatieve output investeren in organisaties waar we niet achter staan. Is dat genoeg? Bij lange na niet.

Alleen een zwart vierkant op social media posten – hoe geweldig de awareness ook is – voelde daarmee als te weinig. Ook wij hebben ons huiswerk niet altijd op orde. We hebben zelfs een keer een lezing over diversiteit georganiseerd, zonder sprekers van kleur uit te nodigen… En hoewel we trots zijn op onze opdrachtgevers en op wat we met hen bereiken, gaat dit vooral over wat we nog niet goed doen. En daar willen we aan werken.

Als creatief bureau is het niet genoeg om te zeggen wat je missie is, of wat je goede intenties zijn. Je moet hard maken waar je voor staat. Dit jaar doneren we een 1% pledge aan Kick Out Zwarte Piet. Volgende maand bezoeken we The Black Archives met het hele team, wat het begin is van een intern educatieprogramma. En we stellen een externe partner aan die met ons aan een inclusieve bedrijfscultuur werkt en dat op lange termijn met ons toetst. We zullen hier maandelijks een update over delen, zodat zichtbaar is en blijft welke stappen we zetten.

Ook gaan we een vast percentage van onze pro bono-uren actief inzetten voor samenwerkingen met organisaties die strijden tegen systemische ongelijkheid.

Het is de hoogste tijd dat we ook hier de daad bij het woord voegen.

Ook een bijdrage leveren? Ga naar www.withuiswerk.nl voor waardevolle resources, podcasts, video’s, achtergrondartikelen en opiniestukken. Doneer aan Nederland wordt Beter of The Black Archives of laat je zien bij demonstraties.

Werk je bij een organisatie die strijdt voor diversiteit en inclusie, en kun je onze pro bono hulp goed kan gebruiken?

Neem contact op met Rozemarijn