Multitude

12 juli

Lisa vertelt over MultiDays

Multitude werkt voor verschilmakers; organisaties die vinden dat iets anders kan en moet. Niet elke verschilmaker staat financieel meteen op eigen benen. Eén dag per maand maken we onze agenda’s leeg en werken we met gesloten beurzen met de verschilmakers van morgen. Aan het woord: Lisa Christiaens, ontwerper bij Multitude.

Je komt uit België. Hoe ben je in Amsterdam verzeild geraakt?
Ik heb eerst Economie en Humane Wetenschappen gestudeerd, maar beide lagen me niet zo goed. Mijn zus zat al op de kunstacademie in Hasselt, en toen ik daar op een open dag kwam viel het kwartje. Eindelijk kon ik iets doen met al die inspiratiemapjes op mijn computer! Ik deed toelating en besloot door te studeren in de richting van branding. Daarna liep ik stage in Gent. Je beeld van de ontwerpwereld als je studeert is heel anders dan wanneer je de praktijk ingaat. Op school krijg je soms een half jaar om een logo te maken, bij een ontwerpbureau doe je dat binnen een paar weken. Op mijn stagebureau was de sfeer vergelijkbaar met hier; ik was natuurlijk wel stagiair, maar er was geen hiërarchische cultuur. Dat past bij me. Toen ik met mijn vriend naar Amsterdam verhuisde heb ik een lijstje gemaakt van Nederlandse bureaus waar ik het liefste wilde werken. Op dat moment had Multitude geen vacature openstaan, maar ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een open sollicitatie gestuurd. Toen jullie antwoordden dat ik op gesprek mocht komen voor een traineeship was dat voor mij het ideale scenario: ik had nog geen werkervaring en vond het een fijn idee dat ik niet meteen in het diepe werd gegooid. Nu werk ik hier twee jaar en ben ik doorgegroeid als ontwerper.

Aan welk type opdracht werk je het liefst?
Bij Multitude worden aan de lopende band concepten uitgedacht. Zodra die in grote lijnen staan haak ik aan om de uitwerking voor mijn rekening te nemen. Als je zelf een concept ontwikkelt denk je vaak al in een bepaalde richting – dit moet een animatie worden, de website kunnen we zus en zo laten werken, etc. Ik zie juist nieuwe mogelijkheden omdat ik minder primair in het voortraject zit. Zo versterken we elkaar als team.

Daarnaast heb je elke maand een MultiDay. Hoe ziet zo’n dag eruit?
De ‘gewone’ dagen vliegen voorbij, voor je het weet is er weer een week om. Tijdens een MultiDay bestaan geen deadlines en werken we gefocust vanuit onze eigen interesses. Als ontwerper kun je veel bijdragen aan een organisatie: pas als een organisatie zichtbaar is weet hun doelgroep van hun bestaan. Dat geldt natuurlijk voor alle organisaties, maar het is extra belangrijk voor bedrijven die grote maatschappelijke doelstellingen voor ogen hebben maar geen budget hebben om die doelstellingen kracht bij te zetten.

Op een MultiDay ben je nog steeds ontwerper. Waarom is die dag zo anders?
De donderdag voor een MultiDay heb ik het gevoel: ‘ik sluit de week af, maar kom morgen terug met een andere energie’. Ik ben wel aan het ontwerpen, maar ben bewuster bezig om mijn vaardigheden voor een groter doel in te zetten.

De afgelopen MultiDays heb ik voor OpenEmbassy gewerkt. In 2013 is OpenEmbassy opgericht als online helpdesk voor statushouders (het interview met oprichter Renée lees je hier). OpenEmbassy past goed bij Multitude omdat ze op een pragmatische manier positieve verandering nastreven. Niet lullen maar poetsen, zeg maar. Elke MultiDay stellen we duidelijke doelstellingen vast die we voor hen willen bereiken. Het maken van een pitchdeck bijvoorbeeld, zodat Renée nog overtuigender kan presenteren als ze een nieuwe gemeente wil overtuigen om zich bij OpenEmbassy aan te sluiten.

De afgelopen MultiDays werkte ik nog wat meer opdrachtgestuurd, maar ik zie wel voor me dat ik helemaal zelf invulling ga geven aan zo’n dag. Je gaat toch op een andere manier naar je rol en verantwoordelijkheid als ontwerper kijken, dat inspireert me.

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Artikel

Black Lives Matter

Werk aan de winkel. We deden niet mee aan #blackouttuesday. Niet omdat we niet solidair zijn met Black Lives Matter – juist wel – maar omdat het leeg voelde om het daarbij te laten. In plaats daarvan gaan we actie ondernemen.

Artikel

Op virtuele excursie naar verschilmakers: Chocolatemakers

Elke drie maanden gaan we op bezoek bij social enterprises waar we meer over willen weten. Ook nu!