Multitude

11 december

Guy vertelt over MultiDays

Multitude werkt voor verschilmakers; organisaties die vinden dat iets anders kan en moet. Niet elke verschilmaker staat financieel meteen op eigen benen. Eén dag per maand maken we onze agenda’s leeg en werken we met gesloten beurzen met de verschilmakers van morgen. Aan het woord: Guy Grimshaw, ontwerper bij Multitude.

Wat deed je voor je bij Multitude kwam werken?
Ik heb grafisch ontwerpen gestudeerd aan de Nottingham Trent universiteit, en ging na mijn afstuderen meteen naar Londen. Daar liep ik stage bij Winkreative, een zusterbedrijf van Monocle. Dat was een hele leuke en leerzame springplank, want daar gebeurde van alles en nog wat. Tijdens mijn stage lanceerden ze bijvoorbeeld een radiozender, in de lunchpauze kon je hele toffe dj-sets bijwonen. Ik leerde er snel alle praktische skills die niet echt onderdeel waren van mijn studie.

Heb je het gevoel dat je studie je goed heeft voorbereid op de arbeidsmarkt?
Ja en nee, de nadruk lag meer op theorie dan op praktijkonderwijs. Als ik jullie hoor praten over jullie academietijd klinkt het precies omgekeerd – op Nederlandse kunstacademies ligt de nadruk veel meer op het maken. Na mijn afstuderen miste ik de tools om goed te kunnen werken. Dat heb ik na mijn studie moeten leren – bijvoorbeeld hoe je de Adobe programma’s goed gebruikt. Maar mijn studie was geweldig hoor, ik heb er goed conceptueel leren denken.

Je hebt ook een tijdje in New York gewoond.
Na Winkreative werkte ik nog even bij Skew, en daarna ging ik bij een architectenbureau werken. Dat was een totaal andere ervaring, want toen waren mijn collega’s mijn opdrachtgevers. Ik zorgde ervoor dat alle presentaties er goed uitzagen, en dat de visuele stijl van het kantoor gewaarborgd was. Wat geweldig was: mijn collega’s en ik mochten om de beurt een periode vanuit New York werken. Dat was geweldig, want ik kon hetzelfde werk blijven doen vanuit een ander werelddeel. Normaal gesproken maak je zo’n stap alleen als je je hele leven omgooit, maar nu was het een vrij gecontroleerde switch.

Toen ik terugkwam in Engeland begon het vrij snel te kriebelen. Ik heb eerst nog een periode bij Human After All gewerkt, maar toen werd het tijd om naar het ‘vasteland’ te verhuizen. Ik wilde graag meer van de wereld zien – niet op een toeristische manier, maar juist vanuit een nieuwsgierigheid naar een andere manier van leven. Ik vind het heel prettig om in een omgeving te zijn waar de voertaal geen Engels is – ook al spreekt letterlijk iedereen in Amsterdam goed Engels. En het bevalt me heel goed om met weinig spullen te leven. Ik heb alles wat ik nodig heb.

Waarom heb je voor Amsterdam gekozen?
Amsterdam stond al heel lang op mijn lijst. De nadruk lijkt hier – meer dan in Londen – te liggen op een goede werk-privébalans. Terwijl hier even hard wordt gewerkt als in Londen. Maar de cultuur is gezonder hier. Londen is ook veel groter dan Amsterdam, je komt er nooit helemaal ‘uit’. Hier fiets ik een kwartiertje en ben ik halverwege Volendam. Multitude is wat kleiner dan ik gewend ben, maar dat is ook meteen waarom ik voor Multitude naar Nederland ben gekomen. We zijn groot genoeg om de projecten aan te kunnen waar ik graag aan werk, maar ik heb veel verantwoordelijkheid. Bij Multitude werk ik bijvoorbeeld niet onder een projectmanager, dat doe ik zelf. Dat werkt veel sneller. Ook inhoudelijk kan ik directer ingaan op feedback. Dat schakelt beter. Dat ligt misschien ook aan onze opdrachtgevers, want iedereen is heel aardig, haha. Maar ook als dat niet zo was hoor ik liever iemands onaardige reactie zonder filter ertussen.

Wat vind je van MultiDays?
Van te voren dacht ik dat een MultiDay een hele relaxte dag zou zijn – normaal gesproken werk ik niet op vrijdag – maar het is echt aanpoten. Het voelt daardoor echt als een dag met een status aparte. Ik vind het ook leuk dat we de dag altijd samen beginnen, met een ontbijt of met een workshop. Voor mijn gevoel kan ik ook wat meer experimenteren met andere processen & manieren van werken.

Waar werk je aan tijdens MultiDays?
Ik heb de afgelopen tijd gewerkt aan een visuele identiteit voor een reisorganisatie in Myanmar. Hun missie is duurzaam toerisme mogelijk te maken, samen met de lokale bevolking. De impact van toerisme op het land wordt gecompenseerd, en toerisme is minder invasief als de lokale bevolking er onderdeel van uitmaakt. Het is heel leerzaam om aan een project aan de andere kant van de wereld te werken, besprekingen gaan bijvoorbeeld via Skype. En omdat we 1x per maand een MultiDay hebben moet ik in korte tijd precies weten waar de losse eindjes zitten.

Zijn het Europeanen die in Myanmar werken, of werk je direct met de lokale bevolking?
We zijn via Rockstart met elkaar in contact gekomen, maar UniLeasure is helemaal Myanmarees. Er zijn daardoor wel cultuurverschillen, bijvoorbeeld in taal en in het beschrijven van specifieke designkeuzes. Dat vergt wel een extra slag van mijn presentatieskills, maar dat is ook leerzaam. Het gevaar met interne & zelf-geïnitieerde projecten is altijd dat er geen strakke planning op zit. Maar omdat we 1x per maand een MultiDay hebben gebeurt dat plannen automatisch: als ik het deze keer niet goed organiseer kan ik de volgende maand niet verder. We werken in hele korte, resultaatgerichte sprints. Daarnaast zitten de uitkomsten van de afgelopen MultiDay steeds in mijn achterhoofd. Daardoor kan ik goed reflecteren op eerder gemaakte beslissingen, de ‘normale’ snelle deadlines concurreren er niet mee.

Wat is je droomproject voor de MultiDays in 2019?
Ik ken veel ontwerpers die ervan dromen om een vliegtuig te beletteren, maar mijn droom is altijd een kookboek geweest. Ik hou ervan hoe resultaatgericht recepten zijn; je kunt daardoor heel creatief met informatie omgaan. Daarnaast zijn maaltijden de meest sociale gebeurtenissen van de dag. Daar moeten we iets mee doen. Je kunt de wereld niet verbeteren op een lege maag.

Dat is trouwens een typisch Nederlands fenomeen: samen lunchen. In Londen eet iedereen op eigen houtje buiten de deur, hier doen we boodschappen bij Marqt & op de markt en eten we samen. Dat is heel belangrijk voor de werksfeer; anders praat je alleen met elkaar met een computer ertussen.

Onze nieuwsbrief

Geen spam.
Wel up to date
over ons werk.

Gelukt!

Bedankt voor je inschrijving.

Meer talks

Interview

In gesprek met verschilmaker Remco Boxelaar van Corporate Queer

‘Stel je eens voor, je bent een homoseksuele consultant en je moet voor je werk naar een land waar homoseksualiteit strafbaar is. Als je dit niet bespreekbaar kunt maken kunnen er echt gevaarlijke situaties ontstaan.’

Nieuws

Black Lives Matter: Update

Vorige maand beloofden we verbetering. Dit is waar we nu staan.